Nacionalni paletni komite Slovenije

Novice


Stališče EPAL-a o predlogu uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o embalaži in odpadni embalaži (PPWR)

Stališče EPAL-a o predlogu uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o embalaži in odpadni embalaži (PPWR - Packaging and Packaging Waste Regulation)

 

Evropsko paletno združenje e.V. (EPAL) kot mednarodno združenje z več kot 1600 licenčnimi partnerji in nacionalnimi združenji v skoraj vseh državah EU podpira ponovno uporabo in recikliranje embalaže (PPWR). Ponovna uporaba EPAL Euro palet v odprtem EPAL-paletnem poolu je že desetletja vzorčni primer delujočega krožnega gospodarstva in že izpolnjuje večino zahtev PPWR.

Trenutno je v obtoku več kot 650 milijonov EPAL Euro palet, ki se uporabljajo , popravljajo in izmenjujejo v povprečju 7 let, preden se reciklirajo 100 %. Lesni sekanci se nato uporabljajo za izdelavo drugih izdelkov, kot so iverne plošče.

Vendar pa poročilo Odbora za okolje Evropskega parlamenta (ENVI) vsebuje različne spremembe PPWR, ki vodijo do znatne zapostavljenosti lesene transportne embalaže, kot so EPAL palete, zlasti v primerjavi s plastično embalažo. To predstavlja tveganje, da bo v prihodnosti proizvedenih in uporabljenih več plastičnih in manj lesenih palet.

Ta posledica očitno ne ustreza namenu PPWR – zmanjšanju plastične embalaže in plastičnih odpadkov. Negativnosti za lesene palete slabšajo posredno tudi odprti EPAL Euro paletni pool, kar bi lahko vplivalo tudi na nadaljnji cilj PPWR – spodbujanje ponovne uporabe embalaže v smislu krožnega gospodarstva.

EPAL se je zato s svojim stališčem obrnil na poslance Evropskega parlamenta in jih pozval, naj pri opredeljevanju kakovostnega recikliranja in ocenjevanju kakovosti recikliranja upoštevajo posebne lastnosti obnovljive surovine lesa:

  • Les je obnovljiva surovina, katere predelava za razliko od fosilnih surovin ne onesnažuje podnebja.

  • Lesene EPAL palete se ponovno uporabljajo več let. To je bolje kot recikliranje plastične embalaže po enkratni uporabi.

  • Lesne sekance, pridobljene z recikliranjem lesene embalaže, se poleg proizvodnje kock za palete uporabljajo predvsem za proizvodnjo ivernih plošč, ki se uporabljajo kot dolgotrajni vzdržljivi izdelki v gradbeništvu in pohištveni industriji.

  • Lesene embalaže, kot so EPAL palete, je mogoče reciklirati 100 % brez ostankov (recikliranje brez odpadkov) in tako ščitijo okolje.


Poleg poslanega stališča poslancem Evropskega parlamenta je EPAL objavil tudi tiskovno sporočilo:
Stališče EPAL-a posredovano poslancem Evropskega parlamenta (angleški jezik)
Tiskovno sporočilo EPAL-a (angleški jezik) / NEURADEN PREVOD

Fotogalerija