Nacionalni paletni komite Slovenije

Novice


Zasedanje EPAL Predsedstva dne 16.marca 2023 v Pragi

Sestanek EPAL Predsedstva dne 16. marca 2023 v Pragi

 

16. marca 2023 je potekala prvo zasedanje Predsedstva Evropskega paletnega združenja (EPAL) v letu 2023. EPAL Predsedstvo se je sestalo v Pragi na povabilo EPAL Češke in Slovaške republike in povzelo razvoj EPAL Evropskega paletnega poola v letu 2022. Eden od nadaljnjih poudarkov zasedanja Predsedstva je bil pomen Uredbe o embalaži in odpadni embalaži (PPWR) za prihodnji razvoj odprtega EPAL paletnega poola za izmenjavo EPAL Euro palet.

 

Tomáš Vojtěch, predsednik EPAL-a Češke in Slovaške, in Milan Kovařík, vodja poslov EPAL Češke in Slovaške, sta pozdravila udeležence zasedanja Predsedstva v Pragi in predstavila razvoj EPAL paletnega poola v Češki republiki.

 

Statistika proizvodnje in popravila EPAL palet v preteklem letu je vedno v ospredju prvega zasedanja Predsedstva v letu. Z novo rekordno proizvodnjo več kot 109 milijonov EPAL Euro palet (+ 7,55 %) je EPAL leto 2022 zaključil zelo uspešno. Iz številnih držav so poročali, da je EPAL-u uspelo prepričati številne nove uporabnike o prednostih odprtega EPAL paletnega poola in so tako znatno povečali tržne deleže. Prav tako se je povečala proizvodnja drugih EPAL nosilcev tovora, kot so EPAL industrijske palete in EPAL  jeklene boks palete. Popravilo EPAL palet v letu 2022 je bilo skoraj enako kot leto poprej 2021.

 

Alexandre Coppée, član Predsedstva EPAL-a iz Belgije:
»Rast proizvodnje EPAL Euro palet za 7,55 % na 109,05 milijona EPAL Euro palet je močan znak stabilnega uspeha odprtega EPAL paletnega poola. Potem ko je bilo leta 2021 v enem letu prvič proizvedenih več kot 100 milijonov EPAL Euro palet, se je ta rezultat v letu 2022 še enkrat ponovno občutno povečal. Bolj kot novi proizvodni rekordi pa je pomembno to, da se na ta način kontinuirano povečuje tudi število rabljenih EPAL Euro palet, ki so na razpolago uporabnikom. Po previdnih ocenah je trenutno v obtoku občutno več kot 650 milijonov EPAL Euro palet. Posebej razveseljivo pri tem je, da proizvodnja EPAL palet enakomerno raste v skoraj vseh državah in regijah, v katerih je EPAL zastopan z imetniki licenc. To kaže na pomen tesnega in mednarodnega omrežja, ki ga tvorijo uporabniki EPAL Euro palet in imetniki EPAL licenc.”
 
Gosta zasedanja Predsedstva sta bila med ostalimi predstavnika EPAL Slovenije Igor Sep in Ivan Kerec. Ivan Kerec je 31. decembra 2022 po več kot 20 letih dela v EPAL-u in še po daljšem delovanju v Euro paletnem poolu končal delo vodje poslov pri EPAL Sloveniji in se upokojil. Naslednik Ivana Kereca je Igor Sep, ki je doslej opravljal dela predsedovanja EPAL Sloveniji. EPAL Predsedstvo se je zahvalilo Ivanu Kerecu za njegovo veliko angažiranje za EPAL.

 

Robert Holliger, častni predsednik EPAL-a:
 
»Z Ivanom Kerecom zapušča aktivno delovanje v EPAL-u eden od sopotnikov od vsega začetka EPAL-a. Še dobro se spomnim, kako sva pred nastankom EPAL-a leta 1991 z Ivanom Kerecom in ostalimi ustanovitelji EPAL-a diskutirala o nujnosti organiziranja mednarodnega Evropskega paletnega poola za izmenjavo Euro palet. Kar se danes zdi samoumevno, je bilo to leta 1991 korak v prihodnost, katerega pomen za logistiko v Evropi ni mogoče dovolj visoko ovrednotiti. Za to in za dolgoletno delo za EPAL si Ivan Kerec zasluži zahvalo celotnega EPAL-a.”
 
Evropska komisija je 30. novembra 2022 objavila svojo vizijo prihodnosti industrije embalaže s predlogom Uredbe o embalaži in odpadni embalaži (PPWR). Kot del Evropskega zelenega dogovora zasleduje PPWR cilj zaščititi okolje, podnebje in vire s ponovno uporabo embalaže v večji meri kot danes in njenim boljšim recikliranjem. EPAL tem ciljem sledi že več kot 3 desetletja. Izmenjava EPAL Euro palet v odprtem EPAL paletnem poolu je odličen primer ponovne uporabe (transportne) embalaže. Recikliranje EPAL palet brez odpadkov že izpolnjuje zahteve PPWR.

 

Paulo Verdasca, član EPAL Predsedstva iz Portugalske:
 
»EPAL Predsedstvo pozdravlja in podpira predlog Evropske komisije za spodbujanje ponovne uporabe in recikliranja embalaže. Odprti EPAL Euro paletni pool je "sistem odprte zanke", kot je opisano v PPWR kot predpogoj za embalažo za večkratno uporabo. EPAL bo zato dejavno sodeloval pri oblikovanju PPWR kot dela nadaljnje zakonodaje in bo pripravljal ter podpiral izvajanje zahtev PPWR.”
 
EPAL Euro paletni pool ne krepi samo varnosti in odpornosti logistike v industriji in trgovini, ampak tudi podpira sodelujoča podjetja pri doseganju njihovih ciljev varstva podnebja. Hkrati se z uporabo izmenljivih EPAL palet izpolnjujejo tudi obveznosti PPWR glede ponovne uporabe in izmenljivosti transportne embalaže, še preden je PPWR stopil v veljavo.
Naslednji sestanek EPAL Predsedstva bo potekal 29. junija 2023 v Amsterdamu, skupaj z Skupščino članov 2023.

 

Fotogalerija

Fotogalerija