Nacionalni paletni komite Slovenije

Novice


Zasedanje EPAL predsedstva, 6.december 2022, Düsseldorf

Sestanek EPAL-Predsedstva 6. decembra 2022 v Düsseldorfu

6. decembra 2022 je na sedežu EPAL International v Düsseldorfu potekal zadnji sestanek Predsedstva Evropskega paletnega združenja (EPAL) v letu 2022. Poudarek seje Predsedstva je bil analiza razvoja EPAL Euro paletnega poola za izmenjavo v letu 2022 in obeti za leto 2023. Posebej pomembna je prilagoditev tehničnih predpisov EPAL-a zahtevam digitalizacije v logistiki.

Ob koncu težkega leta za Evropo in svet, pa tudi za paletno industrijo, je EPAL Predsedstvo povzelo razvoj EPAL Euro paletnega poola v letu 2022 in se hkrati ozrlo v leto 2023 in prihodnost EPAL-a.Vojna v Ukrajini je marsikaj spremenila. Imetniki licence v Ukrajini in njihovi zaposleni so povečali proizvodnjo EPAL Euro palet v najtežjih pogojih, imetniki licence EPAL v državah Evropske unije pa so se z veliko zavzetostjo spopadli s prekinitvijo v dobavnih verigah lesa in žebljev. Vsi imetniki licence EPAL so skupaj s proizvodnjo in popravilom EPAL Euro palet pomembno prispevali k odpornosti maloprodajnih in industrijskih preskrbovalnih verig.

Dirk Hoferer, predsednik EPAL-a:

»V imenu EPAL - Predsedstva se zahvaljujem vsem imetnikom EPAL licenc in njihovim zaposlenim za njihov pomemben prispevek k uspehu EPAL Euro paletnega poola v letu 2022. Z veliko zavzetostjo so imetniki licenc obvladali izzive nabave lesa in žebljev in izpolnili velike potrebe po EPAL paletah pri svojih strankah v industriji, trgovini in logistiki. Imetniki licence EPAL in uporabniki EPAL Euro palet so znova dokazali, da so ena velika EPAL- družina, ki v težkih časih stoji skupaj.«
Predstavniki članskih združenj iz 9 evropskih držav se udeležujejo sej EPAL - Predsedstva. Poročila o razvoju EPAL Euro paletnega poola v njihovih državah omogočajo, da se novosti prepoznajo v zgodnji fazi in upoštevajo pri načrtovanju EPAL-a.

Jarek Maciążek, predsednik EPAL-a:

»V letih, kot je 2022, se pokažejo prednosti mednarodnega združenja z nacionalnimi članskimi združenji in njihovimi člani iz lesne industrije. Informacije iz vseh držav in trgov je mogoče hitro oceniti, da skupaj s proizvajalci in popravljalci EPAL palet iz več kot 35 držav poiščemo prave rešitve za mednarodni EPAL Euro paletni pool za izmenjavo EPAL Euro palet. Zahvaljujoč skupnim izkušnjam iz let 2020 in 2021 s karantenami zaradi Covida in motnjami v preskrbovalnih verigah so EPAL ter številni imetniki licenc in uporabniki dobro obvladali izzive leta 2022.«

Člani EPAL-Predsedstva so sporočili, da v nobeni državi ni bilo ozkih grl pri preskrbi uporabnikov z EPAL Euro paletami. S povečanjem proizvodnje EPAL Euro palet za več kot 12 % v prvi polovici leta 2022 je bila potreba industrije in trgovine po izmenljivih EPAL Euro paletah v vseh evropskih državah v celoti pokrita. Po rahli oslabitvi povpraševanja po paletah zaradi konjunkture od poletja naprej, je bil porast proizvodnje EPAL Euro palet v oktobru 2022, v primerjavi s preteklim letom, večji za cca 8,5 %.

Jean-Philippes Gaussorgues, podpredsednik EPAL-a:

»Spomladi 2022 se je zaradi motenj v preskrbovalnih verigah za les, jeklo in žeblje pojavil strah, da morda ne bo na voljo dovolj EPAL Euro palet za pokritje potreb industrije in trgovine. Imetniki EPAL licence in njihovi zaposleni so s svojo predanostjo brez primere preprečili takšno pomanjkanje EPAL Euro palet. Ob koncu leta 2022 lahko trdimo, da ni bilo zamud pri dobavi izdelkov in blaga, ker nebi bilo dovolj EPAL Euro palet. To je velik uspeh za nas in za uporabnike EPAL Euro palet.”

Vsi udeleženci seje Predsedstva so se strinjali, da EPAL ne sme zaspati na lovorikah leta 2022 in preteklih letih. EPAL-Predsedstvo se je zato lotilo naslednjega velikega projekta in bo ob spremembi EPAL -Tehničnih pravilnikov med drugim pripravilo tudi serializacijo EPAL Euro palet z označevanjem s QR kodami. Kot rezultat pilotnih projektov, kateri potekajo, bodo digitalne EPAL Euro palete s kodami QR v velikem številu dostavljene že leta 2023.

Bernd Dörre, CEO izvršni direktor EPAL-a:

»EPAL Euro paletni pool za izmenjavo EPAL Euro palet je verjetno prvi veliki paletni pool za izmenjavo na svetu, ki bo ponujal palete z individualno QR kodo. S sodelovanjem med EPAL-om in proizvajalci EPAL palet ter IT podjetji in proizvajalci InkJet sistemov za tiskanje je bil v zadnjih letih dosežen velik tehnični napredek, ki je izjemnega pomena za celotno lesno industrijo in industrijo lesne embalaže. Med drugim bodo uporabniki EPAL Euro palet lahko s skeniranjem QR kode identificirali lokacijo in nakladanje EPAL Euro palet, s čimer bo paletna logistika še učinkovitejša. Sprememba EPAL - Tehničnega pravilnika je naslednji korak na poti do tržišča digitalne EPAL Euro palete.”

Tudi ob koncu leta 2022 je podpora ljudem v Ukrajini osrednja naloga EPAL-a. Potem ko so tako EPAL International kot številna združenja članice EPAL-a od marca 2022 sodelovali pri financiranju dobav pomoči, je Predsedstvo dalo na voljo znesek v višini 10.000,00 EUR za nakup in donacijo generatorjev električne energije. Več članskih združenj je spontano izjavilo, da se bodo pridružile temu projektu in tudi donirale denar za nakup električnih generatorjev. Električne generatorje bodo podarili v socialne namene.

Pripete datoteke

Fotogalerija