Nacionalni paletni komite Slovenije

Novice


Obveznost označevanja embalaže v Italiji od 1.januarja 2023

OBVEZNOST OZNAČEVANJA EMBALAŽE V ITALIJI OD 01. JANUARJA 2023

 


Za EPAL-palete in drugo transportno embalažo zadošča navedba kode za recikliranje (Recyclingcode) FOR 50
v prevoznih dokumentih

 

V Italiji  01.01.2023 začne veljati zakon o označevanju embalaže. Za poenostavitev in izboljšanje recikliranja morajo biti vse embalaže označene z navedbo kode za recikliranje, ki identificirajo embalažni material. To načeloma velja tudi za EPAL - palete in druge nosilce tovora iz lesa, ki morajo biti označeni s kodo za recikliranje FOR 50.

Vendar pa obstaja izjema za transportno embalažo, kot so EPAL - palete.

Italijansko ministrstvo za okolje in energetsko varnost je z odlokom z dne 21. novembra 2022 potrdilo, da transportne embalaže, ki se uporablja predvsem v poslovnih transakcijah (B2B), ni treba označiti s kodo za recikliranje, če je koda za recikliranje namesto tega navedena v prevoznih listinah. Ta uredba velja tudi za digitalne prevozne listine.

Pri dobavi EPAL - palet v Italijo in tudi pri transportu blaga na EPAL - paletah v Italijo velja od 1. januarja 2023 obveznost, da se navede koda za recikliranje FOR 50 v prevoznih dokumentih, ali se uporabijo EPAL - palete, ki so označene s kodo za recikliranje FOR. 50.

Ta obveznost ne velja za EPAL - palete, ki so bile označene ali prodane pred 1. januarjem 2023. Kršitve obveznosti označevanja se lahko kaznujejo z globo.

Trenutno ni znano, ali obstaja v drugih evropskih državah primerljiva obveznost označevanja in ali je načrtovana. V kolikor se bo to spremenilo, vas bomo obvestili.

EPAL je že v marcu 2021 spremenil Tehnični pravilnik za EPAL - palete in dovolil, da se EPAL – palete označujejo s kodo za recikliranje »FOR 50«, ki velja za les. Oznaka je lahko nameščena na srednji kocki na vzdolžni strani, na kockah na krajši prečni strani, ali eni zgornji deski EPAL - palete.

Uporabniki EPAL - palet lahko torej prosto izbirajo, ali želijo uporabljati palete, označene s kodo za recikliranje FOR 50, ali pa želijo namesto označenih palet kodo za recikliranje FOR 50 navesti samo v prevoznih dokumentih.

EPAL priporoča, da pri dobavi ali uporabi EPAL - palet za Italijo, ali pri prometu blaga v Italijo, v prevoznih dokumentih vedno navedete kodo za recikliranje FOR 50.

Zlasti pri uporabi in dostavi rabljenih EPAL - palet je težko zagotoviti, da so vse palete označene s kodo za recikliranje FOR 50. S standardizirano navedbo kode za recikliranje v transportnih dokumentih se je mogoče izogniti težavam s pogodbenimi partnerji in italijanskimi nadzornimi organi. Zato lahko domnevamo, da bo v blagovnem prometu v Italiji in v Italijo ob uporabi EPAL - palet in druge transportne embalaže iz lesa prevladala rutinska navedba kode za recikliranje FOR 50 v prevoznih dokumentih.

Različna industrijska združenja priporočajo, da njihova podjetja članice uporabljajo le palete, označene s kodo za recikliranje FOR 50. S tem naj bi se izognili tudi težavam v odnosih med dobaviteljem in kupcem, saj mnoga podjetja trenutno še ne poznajo izjeme pri navedbi kode za recikliranje FOR 50 v prevoznih dokumentih. Številni proizvajalci EPAL Euro palet zato že označujejo novo proizvedene EPAL - palete s kodo za recikliranje FOR 50.

Več informacij o obveznem označevanju embalaže v Italiji vsebuje direktiva Ministrstva za okolje in energetsko varnost, ki si jo lahko ogledate na naslednji spletni povezavi:
www.mite.gov.it/sites/default/files/archivio/normativa/rifiuti/GUIDELINES_for_the_environmental_labelling_of_packaging_27.09.2022.pdf

Uporabniki EPAL - palet se lahko z vprašanji o označevanju palet EPAL s kodo za recikliranje "FOR 50" obrnejo na EPAL International ali neposredno na Nacionalne odbore in predstavnike EPAL-a v različnih državah.

Pripete datoteke

Fotogalerija

Fotogalerija