Nacionalni paletni komite Slovenije

Novice


Rekordna proizvodnja EPAL palet v letu 2021

Proizvodnja EPAL palet se je leta 2021 povečala na rekordno raven

Leta 2021 je bilo izdelanih več kot 100 milijonov novih EPAL Euro palet

Evropsko paletno združenje e.V. (EPAL) je v letu 2021 nadaljevalo z nenehno rastjo EPAL Euro paletnega poola za izmenjavo standardnih palet. Prvič je bilo v enem koledarskem letu proizvedenih več kot 100 milijonov novih EPAL Euro palet.

Rekorden rezultat 101,3 milijona novih EPAL Euro palet

Rekordni rezultat 101,3 milijona novih EPAL Euro palet ustreza 5,5-odstotni rasti v primerjavi s preteklim letom 2020 (proizvodnja 2020: 96,1 milijona EPAL Euro palet). Pomemben porast za 7,6 % je bil zabeležen tudi na področju popravil. Posebej omembe vredna je proizvodnja EPAL jeklenih boks palet, ki se je povečala za 66,7 % na 288.149 jeklenih boks palet. Skupni obseg proizvodnje in popravil vseh EPAL nosilcev tovora je v letu 2021 znašal 130,8 milijona palet, t.j.    + 6 %.

Robert Holliger, predsednik EPAL-a: »Leto 2021 so zaznamovali veliki izzivi. Po eni strani je bilo zaradi gospodarskega vzpona po pričakovanem koncu pandemije korone veliko povpraševanje po EPAL nosilcih tovora. Po drugi strani pa sta pomanjkanje in občutno podražitev lesa zelo otežila položaj proizvajalcev in popravljalcev EPAL Euro palet. Še toliko bolj smo ponosni, da smo lahko kljub pomanjkanju lesa ponovno povečali proizvodnjo EPAL Euro palet. Imetnikom licence EPAL in uporabnikom EPAL Euro palet se zahvaljujemo za ta odličen rezultat.”

Zagotavljanje dobavnih verig v industriji in trgovini

Potem ko je bila ob pomanjkanju in podražitvi lesa spomladi 2021 ponekod izražena bojazen, da uporabniki iz industrije in trgovine ne bodo oskrbljeni z zadostnim številom EPAL Euro palet, se to gledano nazaj - ni uresničilo. Tudi v letu 2021 se je EPAL Euro paletni pool izkazal za zanesljivega partnerja industrije in trgovine ter njihovih dobavnih verig in jim je vselej ter vedno zagotovil potrebno razpoložljivost EPAL Euro palet.

Bernd Dörre, CEO EPAL-a: »Veliko zaupanje uporabnikov v odprtem Euro paletnem poolu je hkrati tudi dokaz o pomenu EPAL Euro palete v mednarodni blagovni logistiki. Poleg zagotavljanja učinkovitosti in varnosti logističnih procesov uporaba EPAL Euro palet podpira uporabnike tudi pri doseganju njihovih trajnostnih ciljev. Ponovna uporaba EPAL Euro palet ščiti vire lesa in preko proizvodnje in transporta zmanjšuje emisije CO2. EPAL Euro paletni pool je odličen primer trajnostnega krožnega gospodarstva. Zato ne preseneča, da število udeležencev v odprti izmenjavi palet nenehno raste in da je to pripeljalo do rekordnega rezultata v proizvodnji EPAL Euro palet«.
 
Glede na precejšnje posledice vojne v Ukrajini je trenutno težko oceniti, ali bo mogoče rekordni rezultat ponoviti leta 2022. Vendar se je rast proizvodnje EPAL Euro palet nadaljevala tudi v prvem četrtletju 2022. Varnost dobave EPAL Euro palet je tako nespremenjeno zagotovljena.

 
O EPAL-u:
Evropsko paletno združenje e.V. - European Pallet Association e.V. (EPAL) organizira EPAL Euro paletni pool za izmenjavo standardiziranih palet. EPAL Euro palete so temelj oskrbovalnih verig industrije in trgovine v Evropi. Blagovna znamka EPAL predstavlja kakovost, varnost in trajnost v logistiki.
S trenutno okoli 625 milijoni EPAL Euro palet in okoli 20 milijoni EPAL jeklenih boks palet v obtoku je EPAL Euro paletni pool za izmenjavo največji odprti pool za izmenjavo palet na svetu. Več kot 1500 imetnikov licence EPAL proizvaja in popravlja EPAL Euro palete in druge EPAL nosilce tovora po vsem svetu.
Kot neprofitna organizacija EPAL ne sledi nobenim finančnim interesom. EPAL, ustanovljen leta 1991 kot mednarodno združenje izmenljive Euro palete, je zdaj aktiven z nacionalnimi združenji in zastopništvi v več kot 30 državah. Težišče dejavnosti EPAL je organizacija mednarodnega EPAL Euro paletnega poola za izmenjavo in zagotavljanje kakovosti proizvodnje in popravil EPAL Euro palet, EPAL jeklenih boks palet in drugih EPAL nosilcev tovora.
EPAL Euro paletni pool za izmenjavo je z načeli ponovne uporabe, izmenjave, popravila in recikliranja že več kot tri desetletja vzorčni primer trajnostnega krožnega gospodarstva. Lesene EPAL Euro palete pomembno prispevajo k varovanju podnebja. Shranjujejo CO2, preprečujejo odpadke in s ponovno uporabo, izmenjavo, popravilom in recikliranjem izboljšujejo ravnovesje CO2 pri uporabnikih v industriji, trgovini in logistiki.
 
 
Dodatne informacije za novinarje:
European Pallet Association e.V. (EPAL)
Andrea Engels
T +49 (0) 211 98 480 48 93
M +49 (0) 172 69 325 95
andrea.engels@epal-pallets.org
 www.epal.eu
Pripete datoteke

Fotogalerija

Fotogalerija