Nacionalni paletni komite Slovenije

Novice


EPAL omogoča popravilo EPAL Euro palet razreda C z rabljenimi deskami in kockami

Krepitev trajnosti in krožnega gospodarstva 

EPAL omogoča popravilo EPAL Euro palet razreda C z rabljenimi deskami in kockami

Zagotovljena kakovost in varnost

Predsedstvo Evropskega združenja palet e.V. (EPAL) se je 10. marca 2022 odločilo, da dovoli popravilo EPAL Euro palet kakovostnega razreda C z rabljenimi deskami in kockami. To spodbuja ponovno uporabo lesenih komponent v smislu krožnega gospodarstva in tako služi za zaščito podnebja in virov lesa. 

Nova uredba je začela veljati 1. aprila 2022. Do tedaj je bilo treba vse rabljene EPAL Euro palete popraviti z novimi deskami in kockami. To bo tudi v prihodnje še vedno veljalo za EPAL Euro palete kakovostnega razreda A in B. 

Cilj dovoljenja popravila EPAL Euro palet razreda C z rabljenimi deli je nadaljnja krepitev trajnosti EPAL Euro paletnega poola za izmenjavo EPAL Euro palet. Ponovna uporaba in izmenjava ter popravilo EPAL Euro palet v odprtem EPAL Euro paletnem poolu za izmenjavo so že danes odličen primer trajnostnega krožnega gospodarstva. Omogočanje ponovne uporabe rabljenih delov je še en dragocen prispevek k temu. Z zmanjšanjem porabe novega lesa pri popravilu EPAL Euro palet je surovinski vir les dodatno zaščiten, izboljšana je energetska in CO2 bilanca popravila EPAL Euro palet. 

Paulo Verdasca, predstavnik EPAL Portugalske v EPAL Predsedstvu: »Ponovna uporaba in izmenjava EPAL Euro palet v EPAL Euro paletnem poolu že danes na najboljši način ustreza načelu krožnega gospodarstva: ponovna uporaba – popravilo – recikliranje. Načelo ponovne uporabe želimo tako razširiti na popravilo in s tem omogočiti popravilo z nepoškodovanimi rabljenimi deskami in kockami. Zaradi visoke kakovosti novih EPAL Euro palet so pri nepopravljivi paleti njeni posamični deli pogosto tako kakovostni, da jih je mogoče uporabiti za popravilo brez izgube kakovosti. To ohranja lesne vire, zmanjšuje porabo energije in tako prispeva k varovanju podnebja.« 

Poleg optimizacije trajnosti EPAL Euro paletnega poola je zagotavljanje kakovosti še vedno osrednjega pomena nespremenjeno. Standardizacija vseh sestavnih delov in stroge smernice za kakovost rabljenih delov so osnova in jih dopolnjujejo certificiranje obratov za popravilo in celovito zagotavljanje EPAL kakovosti. Le-to zagotavlja, da se visoka kakovost popravljenih EPAL Euro palet ohrani tudi pri uporabi rabljenih delov. 

Tatyana Sargsyan, predstavnica EPAL baltskih držav v EPAL Predsedstvu: »Za EPAL Predsedstvo je bilo pomembno, da popravilo z rabljenimi deskami in kockami nima vpliva na visoko kakovost rabljenih EPAL Euro palet. Zato je EPAL Predsedstvo od septembra 2021 razpravljalo o določilih za kakovost rabljenih desk in kock in se odločilo za strogo ureditev. V številnih razpravah, ki so jih vodili EPAL-Nacionalni komiteji z uporabniki in popravljalci, je bil načrt, da se omogoči popravilo EPAL Euro palet z rabljenimi deskami in kockami, enoglasno pozdravljen." 

Popravilo z rabljenimi deli je omejeno na EPAL Euro palete kakovostnega razreda C. Osnova je nova različica EPAL klasifikacije kakovosti, ki je bila objavljena novembra 2021 (glej sporočilo za javnost EPAL NPK SIPAL dne 12. novembra 2021 (https://epal.gzs.si/vsebina/Novice/ArticleID/81423/nova-epal-klasifikacija-kakovosti in glej sporočilo za javnost EPAL-a z dne 3. novembra 2021) ki je dostopna na njunih spletnih straneh. 

EPAL Euro palete kakovostnih razredov A in B, ki so tako kot nove EPAL Euro palete primerne za manipulacijo z različnimi strojnimi napravami ter pri skladiščenju v visoko regalna skladišča, je treba še nadalje popraviti z novimi deskami in kockami.

Jean-Philippe Gaussorgues, predstavnik EPAL France podpredsednik EPAL Predsedstva: »EPAL Euro palete se uporabljajo že vrsto let. Povprečna doba uporabe je cca 6-7 let, odvisno od števila transportnih ciklov. V zadnjih letih uporabe je veliko EPAL Euro palet mogoče uvrstiti v kakovostni razred C, ki ga prepoznamo po temni barvi lesa in vidnih znakih obrabe. EPAL Euro palete kakovostnega razreda C se uporabljajo predvsem v gradbeništvu in špediciji ter za komisioniranje. Pri teh paletah zadostuje vgradnja rabljenih desk in kock brezhibne kakovosti. Uporabniki EPAL Euro palet lahko namensko naročijo kakovost, ki jo potrebujejo, in tako prihranijo denar.”

Pripete datoteke

Fotogalerija