Nacionalni paletni komite Slovenije

Novice


Zasedanje EPAL-predsedstva, 10.marca 2022 v Berlinu

ZASEDANJE EPAL-PREDSEDSTVA DNE 10.03.2022 V BERLINU

 

Predsedstvo Europskega paletnega združenja e.V. (EPAL) se je sestalo 10. marca 2022 v Berlinu. Razprava je bila osredotočena na vojno v Ukrajini in njene posledice. Predsedstvo EPAL-a je sprejelo tudi pomembno odločitev za popravilo EPAL Euro palet.

Le nekaj dni po začetku vojne v Ukrajini se je Predsedstvo EPAL-a sestalo v Berlinu 10. marca 2022 in intenzivno razpravljal o posledicah vojne v Ukrajini. Predsedstvo EPAL-a ponovno potrjuje solidarnost s 35 imetniki licence EPAL v Ukrajini in obsoja ruski napad na življenje in svobodo ljudi v Ukrajini ter napad na državo in ozemlje Ukrajine. 

Predstavniki EPAL Polska so v Predsedstvu EPAL-a najprej poročali o ukrepih pomoči, ki jih je EPAL Polska že začela dajati. Roman Malicki, predsednik EPAL Polska: “EPAL Polska zagotavlja pomoč Ukrajini neposredno iz Poljske, pri čemer upošteva posebne potrebe, ki so jih poprej sporočili prejemniki pomoči. EPAL Polska bo v tej obliki pomoči podprla tudi druge Nacionalne komiteje in zainteresirane imetnike EPAL licenc.” 

Člani Predsedstva so v imenu vseh EPAL - Nacionalnih komitejev izjavili, da so pripravljeni aktivno sodelovati pri pomoči beguncem iz Ukrajine. Sorodniki in prijatelji imetnikov EPAL licence in njihovi zaposleni v Ukrajini, ki se po njihovem begu zadržujejo v eni od držav EU, se lahko za podporo obrnejo na EPAL International ali na Nacionalne komiteje. EPAL bo v sodelovanju z lokalnimi imetniki licenc poskušal zadovoljiti individualno potrebo po pomoči. Številni imetniki licence EPAL na Poljskem in v drugih državah so že zelo aktivni pri sprejemanju in podpori beguncev. 

Predsedstvo EPAL je podrobno razpravljalo o učinkih vojne in sankcij na EPAL Euro paletni pool. Ob tem je sprva spodbudna Informacija, da lahko zaenkrat posamezni imetniki licenc EPAL v Ukrajini nadaljujejo s proizvodnjo EPAL Euro palet. Kljub temu je mogoče pričakovati, da bo leta 2022 pomemben del obsega proizvodnje v Ukrajini izpadel. Še vedno ni jasno, ali lahko drugi imetniki EPAL licenc to nadomestijo ali pa obstaja nevarnost upada proizvodnje tudi v drugih državah. 

Robert Holliger, predsednik EPAL-a: "Vojna v Ukrajini ter sankcije proti Rusiji in Belorusiji so močno vplivale na dobavne verige lesa in žebljev, ki so ključnega pomena za proizvodnjo EPAL Euro palet. Prav tako je veliko podjetij prizadetih zaradi občutnega povečanja stroškov energije. To velja tudi za omejitve v prometnem sektorju zaradi pomanjkanja voznikov iz Ukrajine in drastično povečanih stroškov dizelskega goriva. EPAL podpira sankcije EU brez kakršnih koli omejitev, pričakuje pa konkretne ukrepe od vlad in politikov, ki upoštevajo sistemski pomen paletne logistike in EPAL-poola pri dobavi blaga podjetjem in potrošnikom. "

Vsi udeleženci zasedanja Predsedstva pričakujejo nadaljnje podražitve EPAL Euro palet, hkrati pa so prepričani, da bodo lahko zagotovili oskrbo uporabnikov iz industrije in trgovine z EPAL Euro paletami. Tu bi morala pomagati tudi odločitev EPAL-a, ki vpliva na popravilo rabljenih EPAL Euro palet:
Že od konca leta 2021 načrtuje EPAL Predsedstvo odobritev uporabe rabljenih delov za popravilo EPAL Euro palet razreda C. Prvotni cilj tega je še izboljšati trajnost EPAL Euro paletnega poola. V kontekstu akutnega pomanjkanja lesa zagotavlja odobritev/dovoljenje popravila palet razreda C z visoko kakovostnimi rabljenimi konstrukcijskimi deli tudi oskrbo uporabnikov v območju EPAL Euro paletnega poola. Dovoljenje začne veljati 1. aprila 2022 in je zaenkrat veljavno do 31. decembra 2022. Preden bo dovoljenje uveljavljeno bo EPAL pravočasno zagotovil podrobne informacije o tej temi.

Pripete datoteke

Fotogalerija

Fotogalerija