Nacionalni paletni komite Slovenije

Novice


Vojna v Ukrajini vpliva tudi na paletni trg

Vojna v Ukrajini obremenjuje paletni trg 

Vojna v Ukrajini ter sankcije EU proti Rusiji in Belorusiji bodo trajno vplivale na evropski paletni trg



EPAL je na strani prebivalcev Ukrajine. Njim veljajo naše sočutje, naša skrb in naša solidarnost. EPAL redno prejema od svojih imetnikov licence v Ukrajini informacije o potrebi po pomoči in bo aktivno podprl ljudi v Ukrajini.

Vojna v Ukrajini in sankcije EU bosta močno vplivala na evropski paletni trg. EPAL podpira sankcije EU v upanju, da bodo pomagale hitro končati vojno, nasilje in razseljevanje ljudi.

Zaradi vojne v Ukrajini je bila proizvodnja EPAL Euro palet v številnih tamkajšnjih podjetjih prekinjena. Prav tako se iz Ukrajine v Evropo trenutno skoraj nič ne izvaža les za embalaže in palete. Zaradi sankcij proti Rusiji in Belorusiji bo les, uvažan v Evropo v zadnjih letih, manjkal na vseh lesnopredelovalnih območjih.

Odsotni bodo tudi vozniki tovornjakov iz Ukrajine, Rusije in Belorusije, tako da lahko zamuja tudi prevoz materiala in palet.

Robert Holliger, predsednik EPAL-a: "Vojna in sankcije bodo obremenile tudi proizvodnjo EPAL Euro palet v državah EU. Vendar pa v tej situaciji, kot je to vedno v primeru pomanjkanja lesa ali zvišanja cen lesa, večletna uporaba izmenljivih palet, kot so EPAL Euro palete, pomaga preprečiti ali zmanjšati ozka grla pri paletah. Zato pričakujemo občutno povečanje povpraševanja po novih EPAL Euro paletah."

Že sedaj je predvidljivo, da se lahko v prihodnjih mesecih pojavijo ozka grla in zamude pri dobavi ter oskrbi uporabnikov z novimi EPAL Euro paletami. Hkrati se bo s tem bistveno povečalo tudi povpraševanje po rabljenih in popravljenih EPAL Euro paletah vseh kakovostnih razredov.

Dirk Hoferer, podpredsednik EPAL-a: "Vsem uporabnikom EPAL Euro palet priporočamo, da načrtujejo svoje potrebe po paletah za celotno leto 2022 skupaj s svojimi dobavitelji in da EPAL Euro palete naročijo pravočasno in čimprej. V tej težki situaciji, ki naj bi presegla obseg ozkih grl iz leta 2021, se bodo izkazali dolgoletni in zaupanja vredni dobavni odnosi med uporabniki in dobavitelji EPAL Euro palet, tako da ne bodo nastala ozka grla v paletni in transportni logistiki.

Pričakovana ozka grla pri dobavi lesa ter tudi rast cen energentov, transporta in surovin bodo vplivala tudi na cene paletnega lesa in EPAL Euro palet. Enako velja tudi tukaj: EPAL Euro palete iz lesa se lahko uporabljajo skozi več let in se jih popravlja z nizkimi stroški. Višje nabavne cene se kompenzirajo s ponovno uporabo, izmenjavo, nadaljnjo prodajo in možnostjo popravila. Pri tem uporabnike podpirajo pridobitelji EPAL licenc in ponudniki storitev odprtega EPAL Euro paletnega poola.

O EPAL-u:
Kot mednarodno združenje European Pallet Association e.V. (EPAL) organizira EPAL Euro paletni pool za izmenjavo EPAL Euro palet. S trenutno več kot 600 milijoni EPAL Euro palet in približno 20 milijoni EPAL jeklenimi boks paletami v obtoku je EPAL Euro paletni pool za izmenjavo EPAL Euro palet največji pool za izmenjavo palet na svetu. EPAL, ustanovljen leta 1991 kot mednarodno združenje za izmenljive Euro palete, je zdaj aktiven z nacionalnimi združenji in agencijami v več kot 30 državah. Več kot 1500 imetnikov licence EPAL proizvaja in popravlja EPAL Euro palete in druge EPAL nosilce tovora po vsem svetu. EPAL ne zasleduje nobenih ciljev gospodarskega dobička. EPAL-ove dejavnosti se osredotočajo na zagotavljanje kakovosti pri proizvodnji in popravilu EPAL Euro palet in jeklenih boks palet ter na podporo številnim udeležencem v EPAL-ovem poolu za izmenjavo EPAL Euro palet. EPAL Euro paletni pool za izmenjavo EPAL Euro palet je že tri desetletja prototip za trajnostno krožno gospodarstvo. Ponovna uporaba, izmenjava, popravilo in recikliranje EPAL Euro palet pomeni odgovorno ravnanje z okoljem in viri. EPAL Euro palete iz lesa pomembno prispevajo k varovanju podnebja z zmanjševanjem emisij CO2. Blagovna znamka EPAL predstavlja kakovost, varnost in trajnost v logistiki po vsem svetu. 

Dodatne informacije za novinarje:

European Pallet Association e.V. (EPAL)
Andrea Engels 
T +49 (0) 211 98 480 48 93 
M +49 (0) 172 69 325 95 
andrea.engels@epal-pallets.org 
www.epal.eu
Pripete datoteke

Fotogalerija