Nacionalni paletni komite Slovenije

Novice


Opozorilo pred goljufivimi ponudbami EPAL Euro palet

Opozorilo pred goljufivimi ponudbami EPAL Euro palet

 

Očitno različne osebe in podjetja izkoriščajo aktualno porast cen lesa in palet za to, da z goljufivimi namerami ponujajo dobavo EPAL Euro palet.
Že nekaj dni prejemajo številna podjetja v Evropi E-Maile, v katerih se ponuja dobava EPAL Euro palet po izrazito nizkih cenah. Pri povpraševanju nakažejo in opozarijo na to, da je treba palete na podlagi novih poslovnih odnosov, plačati vnaprej (vnaprejšnje plačilo).

EPAL nujno svari pred tovrstnimi ponudbami palet.

V preteklosti je bilo pogosto ugotovljeno, da po vnaprejšnjem plačilu nakupne cene niso bile dostavljene nobene palete in da domnevni prodajalec ni bil več dosegljiv. Praviloma v teh primerih ni mogoče s pravnimi koraki uveljaviti vračilo nakupne cene. Z veliko verjetnostjo grozi izguba plačila.

Ob naslednjih indicih/opornih točkah obstajajo dvomi, ali gre za seriozno in upoštevanja vredno ponudbo prodaje:

  • Cena je izrazito majhna (pogosto vezana z dobavo franko prejemnik)
  • Ponudnik zahteva vnaprejšnje plačilo nakupne cene
  • Ponudnik nima lastne licence EPAL-a
  • Pri povpraševanju se ne sporoča nobeno dokazilo o izvoru – poreklu EPAL Euro palet
  • Podatki/navedbe o podjetju, ki ponuja prodajo palet, so nepopolne ali napačne

V kolikor je pri ponudbi prodaje EPAL Euro palet izpolnjen eden o zgoraj navedenih značilnosti, nujno priporočamo, da zelo skrbno preverite obstoj nadaljnjih značilnosti in da se v primeru dvoma distancirate od naročila in ga opustite.

Pri goljufivih ponudbah palet se priložnostno in občasno pošiljajo licenčne listine od pridobiteljev EPAL-licence kot PDF dokument. V tem primeru priporočamo, da kontaktirate pridobitelja EPAL-licence, ki je naveden v licenčni listini, in ga povprašate, ali ima poslovne povezave z ponudnikom EPAL Euro palet. Podatki o kontaktih vseh pridobiteljev EPAL-licence se nahajajo na spletni strani EPAL-a (www.epal.eu). V enem od zadnjih znanih primerov je ponudnik nakazal in opozoril na spletno stran, katera daje profesionalni vtis. Tudi v teh primerih ni izključeno, da gre za goljufivo ponudbo. Torej, treba je tudi v teh primerih skrbno preveriti obstoj zgoraj navedenih značilnosti.

Pri vprašanjih o aktualnih ponudbah Euro palet, ki jih same od sebe in spontano pošiljajo neznane osebe ali podjetja, se lahko uporabniki EPAL Euro palet kadarkoli in vedno obrnejo na EPAL ali na nacionalne EPAL-komiteje. EPAL bo uporabnike pri preverjanju ponudb podpiral in jim sporočil svoja priporočila.

Düsseldorf, dne 01.06.2021
European Pallet Association e.V.

Pripete datoteke

Fotogalerija