Nacionalni paletni komite Slovenije

Novice


Lesene palete z učinkovitejšim antibakterijskim delovanjem kot plastične palete

Lesene palete z učinkovitejšim antibakterijskim delovanjem kot plastične palete

 

Zelo razširjeno mnenje, da imajo plastične palete v dejanskem obtoku nosilcev tovora načeloma boljše higienske značilnosti, je bilo izrazito ovrženo s študijo Inštituta za tehnologijo lesa v Dresdenu v Nemčiji.
V laboratorijskih raziskavah opravljenih med februarjem 2018 in decembrom 2019 so bile raziskane mikrobne značilnosti standardnih EPAL-Euro palet v primerjavi z H1-plastičnimi paletami. Testirani so bili modeli palet vseh kakovostnih stopenj, ki so na razpolago na trgu, ter izključno po certificiranih kontrolnih postopkih. Preizkušanci so bili dostavljeni od trgovca iz normalnega obtoka nosilcev tovora. Potemtakem so bili vsi enkrat ali večkrat uporabljeni. Pred testom niso bili očiščeni. Testirani so bili s kontrolnimi klicami Escherichia coli in Staphylococcus aureus.

Testi so pokazali naslednji rezultat:
„Bakterije preživijo na lesu principialno slabše, kot na plastičnem materialu. Zaradi tega lahko izhajamo iz dejstva, da je lesene palete mogoče uporabljati v senzibilnem področju živil. Vsekakor pa je enako kot pri plastičnih paletah pogoj strogega upoštevanja higienskih predpisov pri izdelavi, transportu in pri skladiščenju živil, stalna kontrola kakovosti palet ter redno čiščenje.“

Pogosto omenjeni argument proizvajalcev plastičnih palet, da so lesene palete zaradi hrapave strukture površin manj odporne na mikrobno napadenost, se ni potrdil. Nasprotno, dokazano je bilo, da ravno rabljene plastične palete, ki so pogosto na določenih mestih zaradi uporabe raskave in neravne, točno na teh mestih tvorijo idealno gojišče za razmnoževanje bakterij. Medtem ko naravne higienske značilnosti lesa merljivo preprečujejo razmnoževanje mikroorganizmov.
Pod zgoraj navedenimi pogoji dosežejo lesene palete več lot 13-kratno višjo antibakterijsko aktivnost kot H1-plastične palete. Eksaktne rezultate lahko vidite v zadevnih tabelah.

Končno je bilo tudi še dokazano, da je mogoče s strokovnim čiščenjem učinkovito odstraniti ugotovljene bakterije in glive pri lesenih paletah, ne samo pri plastičnih paletah. S tem je bil proti lesenim paletam ovržen nadaljnji pomemben argument proizvajalcev plastičnih palet.

Če povzamemo, lahko ugotovimo, da so stroškovno ugodne EPAL Euro palete iz lesa brez pomislekov uporabne v higiensko senzibilnem transportu in skladiščenju živil

Pripete datoteke

Fotogalerija

Fotogalerija