Nacionalni paletni komite Slovenije

Novice


EPAL palete v prihodnje označene tudi z inkjet tiskom

Postopek Inkjet-tiskanja oznak pri označevanju vogalnih in srednjih kock bo od 1. avgusta 2019 dovoljen - registriran in je opredeljen ter definiran v EPAL - Tehničnem pravilniku. Doslej so se oznake na vogalnih kockah (EPAL v ovalu) in na srednjih kockah (IPPC/ISPM 15 in EPAL-številčne oznake) nameščale izključno z vžganjem oznak. Jens Lübbersmeyer, vodja EPAL-Tehničnega oddelka: „Tehnika Inkjet – tiska na kocke iz lesa in na kocke iz stiskanega ivernega materiala se je v zadnjih letih kontinuirano izboljšala. Kakovost Inkjet-tiska danes ustreza zahtevam EPAL-a glede tiskanja na kocke palete."

Z uvedbo novih EPAL CP- palet je nastala potreba, da se nameščajo oznake na manjše kocke različnih velikosti. Registracija Inkjet-tiska ob tem zagotavlja takšno kakovost označevanja, ki ustreza kakovosti EPAL palete in se kot taka lahko uporablja tudi za označevanje EPAL inteligentne palete katero razvijajo v laboratorijih Frauenhof IML.

„Registracija Inkjet-tiska je bistveni gradnik, ki nam bo pomagal v okviru raziskovalnega projekta z inštitutom Fraunhofer IML, s katerim smo pričeli v lanskem letu", izjavi CEO EPAL-a, Christian Kuhnhold. „ Inkjet-tisk lahko odpre v prihodnosti nove in variabilne možnosti označevanja, s katerimi bo mogoče izpolniti želje uporabnikov po enoznačnem označevanju EPAL palet."

Zaenkrat je Inkjet-tisk omejen na proizvodnjo EPAL palet. Individualne registracije Inkjet-tiska pričnejo v avgustu 2019. Tako registracija Inkjet-tiska kot tudi stalna kontrola kakovosti palet in označevanja je del EPAL - sistema za zagotavljanja kakovosti, v okviru katerega je po svetu skoraj vsak od več kot 1.500 pridobiteljev licence kontroliran najmanj enkrat na mesec.

 Nadaljnje informacije za novinarje:

European Pallet Association e.V. (EPAL)
Andrea Engels
T +49 (0) 211 98 480 48 93
M +49 (0) 172 69 325 95
andrea.engels@epal-pallets.org
www.epal.eu

Fotogalerija