Nacionalni paletni komite Slovenije

Novice


EPAL - uspeh v boju proti ponarejevalcem

V boju proti ponarejevalcem EPAL – Euro palet je združenje European Pallet Association e.V. (EPAL) zabeležilo velik uspeh. Na podlagi intenzivnega sodelovanja EPAL-predstavništva v Ukrajini in neodvisne kontrolne družbe Bureau Veritas je bilo mogoče identificirati proizvajalca ilegalnih EPAL-palet. V skupni akciji EPAL-a z lokalno policijo, Bureau Veritasem in ukrajinskimi pravniki-advokati so bile najdene in zajete velike količine ponarejenih EPAL Euro palet ter ponarejeni žigi z blagovnimi znamkami. Ponarejevalci pričakujejo kazensko pravni pregon zaradi gospodarske kršitve pravic do zaščitenih blagovnih znamk.

Ukrajina je trenutno aktualno v fokusu aktivnega delovanja European Pallet Association e.V. (EPAL) v boju proti profesionalnim ponarejevalcem. Cilj aktivnosti je, izslediti proizvajalce ponarejenih EPAL Euro palet, ilegalne palete zaseči in jih uničiti. Hkrati informira EPAL javnost v Ukrajini o prednostih proizvodnje in popravila EPAL Euro palet v okviru EPAL-licence in pojasnjuje trgovski dejavnosti in špedicijam slabosti in škodljivosti uporabe ponarejenih palet.
V kolikor se blago iz Ukrajine izvozi na ponarejenih EPAL-paletah v EU, lahko carina zadrži celotno pošiljko do deset dni. Če se sum ponarejanja potrdi, mora biti celotna pošiljka preložena na druge palete na stroške špedicije ali izvoznika. Hkrati nastanejo zaradi zamujene dobave nevarnosti konvencionalnih kazni ali zavrnitve dobave. Ponarejene palete se po nalogu carinske uprave uničijo. To velja tudi takrat, če so bile kupljene ponarejene palete v Ukrajini in nato dobavljene v tujino. V tem primeru grozi izguba celotne vrednosti blaga.

Na tiskovni konferenci EPAL-a dne 3. marca 2016 v Kijevu je CEO EPAL-a, Martin Leibrandt, poudaril: „Uporaba ilegalno izdelanih palet za transport in uskladiščenje skriva občutne rizike za podjetja v logistiki in trgovini. Raziskava ponarejenih palet je pokazala, da so le-te brez izjeme izdelane iz manj vrednih materialov in iz pretankih desk. Ponarejene palete zatorej nimajo stabilnosti in nosilnosti originalnih EPAL Euro palet. Uporaba ponarejenih palet lahko pripelje do masivnih motenj v transportni in skladiščni logistiki, ki je povezana z dodatnimi stroški in zahtevami za povrnitev škod."

Fotogalerija