Nacionalni paletni komite Slovenije

Novice


Uvoz ponarejenih EPAL-Euro palet iz Ukrajine

Od pričetka leta 2015 se na trgu ponujajo v vedno večjem številu EPAL-Euro palete iz Ukrajine po ceni, ki so občutno pod tržnimi cenami. Te palete ne proizvajajo pridobitelji EPAL licence v Ukrajini.

Gre za ponaredke blagovnih znamk, katere ni dovoljeno naročiti, uvoziti, skladiščiti, ali prodajati!

Po nalogu EPAL-a kontrolirajo carinski organi na zunanjih mejah Nemčije, Poljske, Češke in Slovaške ter drugih držav tovornjake s paletnimi pošiljkami. Nadaljnje kontrole opravljajo mobilne carinske kontrolne skupine v notranjosti držav in tam krajevni carinski organi. Kontrolna družba EPAL-a, Bureau Veritas, je prav tako vključena v preiskave in pregonu ponaredkov palet.

Intenzivni ukrepi preiskave in pregona so namenjeni zaščiti uporabnikov pred ponaredki slabe kakovosti in zlasti zaščiti pridobiteljev EPAL-licenc pred nelojalno konkurenco in dampinškimi cenami s strani ponarejevalcev in trgovcev.

Na žalost je EPAL moral vedno znova ugotoviti, da so tudi pridobitelji EPAL licence naročali ponarejene EPAL-Euro palete, oziroma takšne ponarejene EPAL-Euro palete skladiščijo na svojih poslovnih območjih. S takšnim dejanjem so za prizadete pridobitelje EPAL licence povezane občutne pravne in finančne posledice.

Zato EPAL vse pridobitelje EPAL licence opozarja na naslednje:
Iz Ukrajine dobavljene EPAL-Euro palete je treba neposredno naročiti izključno pri EPAL licenciranih ukrajinskih podjetjih. Imena ukrajinskih pridobiteljev EPAL licence so navedena na spletni strani EPAL-a:  http://www.epal-pallets.org/de/firmen/firmen_erg.php?land=Europa&lc=UA-&ln=Ukraine  

V primeru naročila EPAL-Euro palet pri drugih podjetjih iz Ukrajine, ali pri dobavi palet iz Ukrajine, je treba vztrajati pri predložitvi dokazila o referenci in izvoru, ki bosta potrdila poreklo palet od enega pridobitelja EPAL licence.

V okviru dobave palet iz Ukrajine s strani drugih podjetij, in ne od pridobiteljev EPAL-licence, se mora takoj opraviti takojšnja kontrola palet, ki je primerljiva s stalno kontrolo v okviru proizvodnje ali popravila EPAL- Euro palet. Ponaredke je možno takoj brez problema razpoznati (n.pr. manjkajo kontrolne sponke, nameščeni napačni ali protislovni vžgani znaki EPAL in IPPC, očitne pomanjkljivosti kakovosti, itd.).

Če kateri pridobitelj EPAL licence ugotovi, da so kupljene ali na drug način in po drugi poti pridobljene EPAL- Euro palete (n.pr. izmenjava, popravilo ali sortiranje palet) ponarejene, mora le-to takoj prijaviti EPAL-u. Ponarejenih EPAL-Euro palet ni dovoljeno uskladiščiti brez poprejšnje prijave EPAL-u!

K pogojem iz EPAL licenčne pogodbe spada tudi obveznost pridobiteljev EPAL licence, da informirajo EPAL o kršitvah blagovne znamke „EPAL v ovalu" in da pri pravnem pregonu kršitev blagovne znamke podprejo EPAL. Prevzem in skladiščenje ponarejenih EPAL- Euro palet brez takojšnje prijave EPAL-u bo EPAL zato ocenjeval, preganjal in kaznoval kot kršitev licenčnih pogojev.
Izdobava, nadaljnja preprodaja ali uporaba ponarejenih EPAL-Euro palet cilju izmenjave (izravnava kontov izmenjave) predstavlja kršitev blagovne znamke „EPAL v ovalu" in jo bo EPAL pravno preganjal.

Ponarejene EPAL-Euro palete bodo po nalogu carinskih organov ali po nalogu EPAL-a uničene skladno z zakonskimi določili. Zato ni možnosti, da bi pridobitelji EPAL licence imeli možnost, da bi ponarejene palete po črno prebarvanih vžganih oznakah še naprej uporabljali kot palete za enkratno uporabo.
Zato nujno odsvetujemo naročila z vnaprejšnjim plačilom EPAL-Euro palet iz neznanih in sumljivih izvorov (točke orientacije: manjkajoče licenciranje, nizka cena, ni navedb o izvoru pridobitve, itd.).

V tem primeru grozi popolna izguba opravljenih plačil, ker zahtevke po povračilu v tujini, zlasti v Ukrajini, ni mogoče uveljaviti, če pa že, pa z velikimi stroški.

Poleg izgube predplačila in razglasitvi kazni s strani združenja EPAL so v primeru naročila, skladiščenja ali vključitve v promet ponarejenih EPAL-Euro palet zagrožene nadaljnje zelo bistvena finančna oškodovanja.

Dodatno k stroškom skladiščenja, transporta in uničenja ponarejenih palet nastanejo stroški odvetnikov, stroški carinskih organov in stroški kontrolne družbe. V kolikor se ponarejene palete prodajo naprej in jih uporabniki ali njihovi prejemniki prijavijo EPAL-u, nastanejo dodatni stroški prekladanja blaga in v danem primeru tudi konvencionalne kazni. Vse te stroške mora nadomestiti naročnik ali lastnik ponarejenih EPAL-Euro palet EPAL-u.

EPAL zatorej nujno priporoča, da kupujete EPAL-Euro palete, ki se dobavljajo iz Ukrajine, izključno od pridobiteljev EPAL-licence.

Pripete datoteke

Fotogalerija